Wie voor een retrojukebox met een vintage touch wil gaan, vindt een ruim assortiment bij Jukebox Cools. De jukeboxen die we verkopen en verhuren, bestuderen we met een kritische blik. Zo krijgt u gegarandeerd waar voor uw geld en gaat uw jukebox nog lang mee, ongeacht hoe oud die al is. Er is voor ieder wat wils, van een frivole en kleurrijke machine tot een stoerder model. We specialiseren ons in modellen uit de jaren ‘50.
Wij verkopen uiteenlopende modellen van Wurlitzer. Het Amerikaanse merk werd in 1853 door Rudolph Wurlitzer opgericht. Hij was geïnteresseerd in allerhande muziekinstrumenten en spitste zich na verloop van tijd op jukeboxen toe. In 1933 verscheen zijn eerste jukebox op de markt: de Debutante. Tot 1974 bleef zijn vestiging in Amerika het centrale productie- en verkooppunt voor zijn instrumenten en machines.
Rudolph en zijn broer Gibson, die eerder samenwerkten en uiteindelijk besloten het team op te splitsen, bouwden een vestiging in Duitsland (de Wurlitzer Jukebox Company) en richtten de befaamde Gibson Company op. Die laatste firma bestaat nog steeds, maar is net zoals Wurlitzer gestopt met jukeboxen te produceren. De modellen die wij op voorraad hebben, vormen een bescheiden selectie. Op aanvraag kunnen we de beschikbaarheid van andere toestellen nagaan en die eventueel restaureren.
De Wurlitzer 2000 is een uniek exemplaar. Hij is immers de eerste met 200 selecties, oftewel 100 singles. De jukebox speelt zowel de A- als B-kanten van platen en is vooral uniek omdat hij de eerste was met boekjes die je kan ombladeren. Die boekjes werden zodanig populair dat de Wurlitzer 2000 een gigantisch succes werd.
De jukeboxen van AMI vinden hun oorsprong bij automatische pianomuziekspelers. In 1909 werden die ontwikkeld, waarna het bedrijf in de jaren ’30 op jukeboxen overschakelde. Het ‘Singing Towers’-model uit 1939 is mogelijk de excentriekste jukebox die ooit het levenslicht zag. Het oudste toestel dat we momenteel in ons bezit hebben, werd in de jaren ’40 vervaardigd.
De eerste light-up jukebox heeft u aan het merk Seeburg te danken. De oprichter van dat bedrijf, Justus P. Sjöberg, liet zijn Zweedse roots achter om in de Verenigde Staten bij de pianofabriek van Smith & Barnes en de Markette Piano Company te gaan werken. Die ervaring gebruikte hij om met jukeboxen aan de slag te gaan. Hij bleef zijn machines aanpassen en verbeteren, waardoor de firma voor een lange tijd de positie van marktleider aanhield.
De innovaties stopten niet bij de light-up jukebox. In 1953 lanceerde Seeburg immers een model met een hoogstaande fonograaf. Twee jaar later ontwikkelde het merk de eerste jukebox met 200 selecties en een elektronisch geheugen. Zo konden de machines meerdere nummers opslaan om na elkaar af te spelen.
De naam Rock-Ola komt enerzijds van de Canadese oprichter David C. Rockola, die in 1939 een reeks ‘Luxury Light-Up jukeboxes’ als zoete broodjes over de toonbank liet gaan. Anderzijds slaat de merknaam op het rock-’n-rollgehalte van de jukeboxen dat zeer kenmerkend is.